Two degrees of separation


Μάιος του 1963. Ο νεαρός αστρονόμος Michael Rowan-Robinson εργάζεται στο Cambridge στον τομέα της κοσμολογίας. Παράλληλα συμπληρώνει τα ενδιαφέροντά του και τον λίγο ελεύθερο χρόνο του σαν μέλος της φιλολογικής/ποιητικής society του Κολλεγίου. Ένας από τους ποιητές που τουν εκπλήσσει με την δύναμη της εικόνας και της γλώσσας του είναι ο άγνωστος Γιώργος Σεφέρης (στις μεταφράσεις του Rex Warner). Ενθουσιασμένος γράφει στον Γιώργο Σεφέρη και τον προσκαλεί στην society. Ο Σεφέρης απαντά, αρνείται λόγω φόρτου εργασίας, αλλά προσκαλεί τον Rowan-Robinson στο σπίτι του την επόμενη φορά που θα περάσει από την Ελλάδα. Ένα χρόνο αργότερα σαν νεαρός backpacker (λίγο σαν το πρότυπο από τον Μάγο του Fowles) o Michael Rowan-Robinson βρίσκεται στην Αθήνα ενώ ο Σεφέρης έχει λάβει το βραβείο Νόμπελ. Παρόλο τον ακόμα μεγαλύτερο φόρτο εργασιών ο Σεφέρης συναντάται με χαρά με τον νεαρό.


«Λίγες μέρες πριν φύγω από την Αθήνα για να έρθω εδώ, έτυχε να κουβεντιάσω με έναν νεαρό αστρονόμο. Μου έλεγε, οι ποιητές, οι συγγραφείς, όσοι θέλουν να εξετάσουν και να εκφράσουν τα ανθρώπινα, δεν γνωρίζουν πως προχωρούμε με μεγάλα βήματα προς μιαν έκρηξη, σε εκατό χρόνια, σε διακόσια δεν έχει σημασία πότε. Μου εξηγούσε, γεμάτος ανυσηχία, πως εδώ και τριάντα χρόνια η γνώση αυξάνει με πρωτάκουστο ρυθμό. Μου έδιεχνε με το δάχτυλο τη γραφική παράσταση αυτής της αύξησης: μια καμπύλη αρκετά απαλή επι αιώνες και, ξάφνου, το ένα κάθετο άλμα μετά το άλλο. Μνημονεύω τούτο το περιστατικό, γιατί ανάμεσα στις τόσες ανυσηχες φωνές που ακούγωνται γύρω μας, η φωνή αυτού του ανθρώπου είχε μιαν σπάνια αυθεντικότητα. Κατόρθωνε να μου μεταδώσει το αίσθημα του κινδύνου που αντιπροσωπεύει η ξαφνική αυτή αύξηση των ανθρώπινων γνώσεων, και να με κάνει να δω τον κόσμο μας με την μορφή μιας απέραντης βιβλιοθήκης που μοίρα της είναι να εκραγεί και να εξαφανιστεί, όπως η έκρηξη ενός ηφαιστείου εξαφανίζει ένα ολόκληρο νησί. Πιθανότατα ήταν ένας παραλογισμός, όμως δεν μπορούσες να τον αποκλείσεις.»

Παραλλαγές πάνω στο βιβλίο (Ομιλία στον σύλλογο Παλαιοβιβλιοπωλών Βαρκελώνης, Σεπτέμβρης 1964). Γιώργος Σεφέρης, Δοκιμές, Δεύτερος Τόμος.

Ο Michael Rowan-Robinson δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτής της ενδιαφέρουσας μνείας ως το 1996, σαν καθηγητής πια και Head of Group της ομάδας αστρονομίας του Imperial College, όταν ένας άλλος νεαρός αστρονόμος του έδειξε το απόσπασμα όταν έμαθε πως είχε συναντηθεί παλιώτερα με τον Σεφέρη. Σήμερα ο αστεροειδής 4599 έχει το όνομα Rowan για να τιμήσει το επιστημονικό έργο του Michael Rowan-Robinson.

Ψάχνωντας ένα βράδυ τα Τρία Κρυφά Ποιήματα που γράφτηκαν γλυρω στο 1963-1965 ανακαλύπτω :

‘Οι σύντροφοι μ’ είχαν τρελάνει
με θεοδόλιχους εξάντες πετροκαλαμήθρες
και τηλεσκόπια που μεγαλώνουν πράγματα –
καλύτερα να μέναν μακριά.
Πού θα μας φέρουν τέτοιοι δρόμοι;
Όμως η μέρα εκείνη που άρχισε
μπορεί δεν έσβησε ακόμη
με μια φωτιά σ΄ένα φαράγγι σαν τριαντάφυλλο
και μια θάλασσα ανάερη στα πόδια του Θεού’

Two degrees of separation…

~ από basileios στο Φεβρουαρίου 23, 2007.

11 Σχόλια to “Two degrees of separation”

 1. Εσείς είστε ο αστρονόμος; 🙂

  Κατά την προσφιλή μου συνήθεια, ας αφήσω κι ένα άσχετο σχόλιο. Διαβάζετε όντως τον Μουρακάμι; Πέρσυ τον πρωτογνώρισα χάρις στον Λιμπροφίλο και παραμίλησα.

 2. ο μικρός… όχι ο μεγάλος 😉

  ναι διαβάζω το Kafka on the Shore και μου αρέσει αρκετά για την ώρα (είμαι ακόμα στην αρχή…).

 3. ό, τι υπάρχει σχετικό με τον Σεφέρη, μ’ ενδιαφέρει πολύ. Σας ευχαριστώ που προσθέσατε κάτι στις μέχρι τώρα γνώσεις μου 🙂

 4. ευχαρίστησή μου!

 5. 2 degrees: not bad at all. 🙂

  ωραίο ποστ.

 6. ευχαριστώ αγαπητέ…

  πάντως έχει περισσότερες από μία έννοια η φράση 2 degrees of separation στο κείμενο.

 7. ακόμα στην αρχή?

  it gets better and better

 8. τωρα ειμαι κοντα στο τελος………

  έχω πολυ mixed feelings για το βιβλίο…

 9. για πες γιατί εγώ δεν έχω φτάσει ακόμα στο τέλος

 10. θα σου πω σαν τελειώσω. 100 σελίδες μένουν, μα έπαθα γαστρεντερίτιδα μαζί με τον γιο σήμερα…

 11. [μα έπαθα γαστρεντερίτιδα μαζί με τον γιο σήμερα…]

  ωχ , περαστικά και στους δύο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: