H μαθηματική διάσταση ενός κοκτέιλ

nullΣκεφτόμουν πριν από καιρό πως η δημιουργία ενός κοκτέιλ είναι πολύ πιο απλή από την οποιαδήποτε προσπάθεια μαγειρικής. Ο χώρος των διαστάσεων γεύσης σε ένα κοκτέιλ είναι περιορισμένος σε συγκεκριμένους άξονες (γλυκού, πικρού, αρμυρού, ξινού) όπως και σε ένα φαγητό, μα οι σύνδεσμοι, τα constraints, περιορίζουν τους βαθμούς ελευθερίας ακόμη περισσότερο και όχι μόνο λόγω του μικρότερου αριθμού συστατικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα κοκτέιλ σε σχέση με ένα φαγητο.

Φαντάζομαι θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει ένα πρόγραμμα που θα ‘έπαιζε’ με όλους τους δυνατούς συνδυασμόύς υλικών με βάση τα ‘constraints’ γεύσης και πιθανώς να ανακαλύψει καινούρια κοκτέιλ κρυμμένα στο πεπερασμένο πληθικό αριθμό του συνόλου. Αναρρωτιέμαι αν η θεωρία συνδέσμων του Dirac θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την θεωρητική ανάλυση του προβλήματος.

Στο μεταξύ το αγαπημένο μου κοκτέιλ, το white russian φτιάχνεται ως εξής:

3 μεζούρες βότκα
1 1/2 μεζούρα καλούα (ή άλλο λικέρ καφε)
2 μεζούρες γάλα ή κρέμμα γάλακτος.

Ανακατεύετε με πάγο σε χαμηλό ποτήρι και ξεχνάτε αμέσως τα μαθηματικά.

Advertisements

~ από basileios στο Μαρτίου 21, 2007.

4 Σχόλια to “H μαθηματική διάσταση ενός κοκτέιλ”

  1. ξεχνάς τα μαθηματικά αλλά θυμάσαι τον διαβήτη 😉

  2. καλοοοοοοο!

  3. εγώ πάντως θυμάμαι και τον big lebowski… (από αυτόν το έμαθα)

  4. φοβερός ο Dude και φοβερή ταινία….

    στην υγεία του!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: