Φυσικός Πόνος

Μια από τις εκπομπές που ακούω εδώ και μήνες σε podcast είναι το In Our Time του BBC Radio 4 που αν εξαιρέσεις τον ενοχλητικό πολλές φορές Melvyn Bragg είναι πολύ καλό σαν μια εκπομπή ιστορίας ιδεών που έστησαν τον κόσμο εκεί που βρίσκεται σήμερα (καλώς ή κακώς).

Η εκπομπή της 29 Μαρτίου αφορούσε στην ιστορία της Αναισθησίας και την ανάπτυξη των διαδικασιών που οδήγησαν στις σύγχρονες αναισθητικές μεθόδους. Άκουσα την εκπομπή με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον μια που στο παρελθόν είχα πολύ στενές σχέσεις με την ομάδα του Nick Franks που μελετούν τους τρόπους και τον μηχανισμό που τα αναισθητικά λειτουργούν στον εγκέφαλο.

Εντυπωσιάστηκα ακούγωντας το podcast όμως, από το γεγονός πως όλες σχεδόν οι πρώτες προσπάθειες για την δημιουργία αναισθησίας κατά τον δέκατο ένατο αιώνα έγιναν από αμερικανούς γιατρούς (κυρίως από οδοντιάτρους. Όποιος έχει διαβάσει το Local Anaesthetic του Gunter Grass ίσως καταλάβει γιατί).

Φαίνεται τελικά πως η έννοια του ‘πόνου΄ να ήταν/είναι δεμένη πολύ στενά με την ευρωπαϊκή νοοτροπία και τρόπο σκέψης του Ευρωπαίου για να είναι αναγκαιότητα η εύρεση ενός φαρμάκου που να μειώνει ή εξαφανίζει τον πόνο. Κι αυτό δεν περιορίζεται μοναχά στο θρησκευτικό πλαίσιο της υπομονής του πόνου όπως καταγράφεται μέσα στην χριστιανική λατρεία, όπου ο πόνος είναι ανάγκή, είναι τμήμα της λύτρωσης του ανθρώπου, αλλά έχει περάσει και σαν μια ευρύτερη στωική φιλοσοφία αντοχής και υπομονής μέσα στην παράδοση των λαών (π.χ. το stiff uper lip των Εγγλέζων).

Υπό μια έννοια η διαπίστωση αυτή είναι άλλη μια περίπτωση που φαίνεται πως μια ανακάλυψη, και γενικότερα μια αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο από ανθρώπους που έχουν βγει εκτος του κοινωνίκού (και γενικότερου) κατεστημένου το οποίο για άλλη μια φορά φαίνεται να επηρεάζει ακόμη και θεωρητικά ‘αντικειμενικές’ επιστημονικές διαδικασίες.

Είναι απλώς λίγο ειρωνικό να ξέρεις πως οι πρωτοπόροι στον χώρο της αναισθησίας αμερικανοί σήμερα προκαλούν τόσο πόνο στους εαυτούς τους και στον υπόλοιπο κόσμο.

Advertisements

~ από basileios στο Απρίλιος 16, 2007.

3 Σχόλια to “Φυσικός Πόνος”

  1. Είναι απλώς λίγο ειρωνικό να ξέρεις πως οι πρωτοπόροι στον χώρο της αναισθησίας αμερικανοί σήμερα προκαλούν τόσο πόνο στους εαυτούς τους και στον υπόλοιπο κόσμο.
    Αουτς αυτο πόνεσε!

  2. » Eίναι απλώς λίγο ειρωνικό να ξέρεις πως οι πρωτοπόροι στον χώρο της αναισθησίας αμερικανοί σήμερα προκαλούν τόσο πόνο στους εαυτούς τους και στον υπόλοιπο κόσμο.»
    Ειρωνικό και πάνω απ’όλα σωστό!

  3. […] έννοια καταλαβαίνω την έννοια της υπέρβασης του φυσικού και του ψυχικού πόνου που πρέπει να τελεστεί γα να […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: