Αντι-κείμενο

zapruder

Υπάρχουν αντικείμενα που αποκτούν ιστορική αξία λόγω της χρήσης τους κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες πρόσωπα και καταστάσεις. Στ’ αλήθεια η ιστορική μνήμη μπορεί να αναπαρασταθεί σαν αποτέλεσμα μιας παρουσίας αψύχων αντι-κειμένων που δεν διαθέτουν καμιά δυνατότητα πέρα από αυτήν στην οποία η παρουσία τους τα έσπρωξε; Η μαρτυρία των αντικειμένων αποτελεί μεγαλύτερο ιστορικό πειστήριο από την ανθρώπινη διήγηση και την υποκειμενική ανάλυση όλων όσων κατατάσσονται στην έννοια της ανθρώπινης φύσης.

Ίσως να είναι τελικά μια μοντέρνα μορφή ανιμισμού αυτή που δίνει ψυχή στο αντικείμενο με βάση το πρόσωπο το οποίο το άγγιξε ή το γεγονός στο οποίο μετείχε. Ίσως να αποτελεί τελικά ένα απλό κράτημα, για να πείσει για όλα όσα έγιναν στην απουσία μας, σημάδια πως ο κόσμος λειτουργεί, υπάρχει και δημιουργεί ιστορικά γεγονότα ακόμη και όταν εμείς δεν είμαστε εκεί. Ή ότι και η καταγραφή τους ακόμη αποτελεί και από μόνη της ένα ιστορικό γεγονός αναπόσπαστο από τα υπόλοιπα γεγονότα της στιγμής.

Στο πλαίσιο αυτό, η πλαστότητα ενός ιστορικού αντικειμένου είναι μονάχα αποτέλεσμα της μετεμψύχωσής του στο μυαλό μας, και σαν συνέπεια της μη-γραμμικής σύνδεσης αντικειμένων, προσώπων και μεθόδων καταγραφής.

Advertisements

~ από basileios στο Δεκέμβριος 10, 2007.

Ένα Σχόλιο to “Αντι-κείμενο”

  1. […] στο μυαλό και στα κείμενά μου και στο παρελθόν (Αντι-κείμενο, Η εποχή του πλαστογράφου, The recognitions, Fender Stratocaster Blackie) […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: