Ad Seneca Epistulae

Η αναγγελία για την ανακάλυψη των γραμμάτων του Λουκίλιου προς τον Σενέκα προσέφερε στην κοινότητα των φιλολόγων την μεγαλύτερη έκπληξη και ανακάλυψη των τελευταίων διακοσίων χρόνων. Δεν είναι το συνηθέστερο των γεγονότων να ανακαλύπτονται κείμενα τόσο σημαντικά και τόσο παλιά με τρόπο που φαντάζει αρκετά μυστηριώδης. Είναι το όνειρο καθενός από μας, να μπορούσαμε να είχαμε στα χέρια μας κάποια από όλα τα αρχαία κείμενα που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Τα χαμένα φιλοσοφικά του Αριστοτέλη, τα χαμένα δράματα του Αισχύλου και του Σοφοκλή, τα χαμένα βιβλία του Ηράκλειτου. Και σε αυτήν ακριβώς την λίστα ήταν και τα γράμματα του Λουκίλιου προς τον Σενέκα.

Η πρώτη αναφορά σε αυτά φαίνεται σε ένα γαλλικό κείμενο του δέκατου όγδοου αιώνα και έκτοτε συχνά πυκνά ακουγόταν φήμες για την ύπαρξη αυτών των γραμμάτων σε κάποιο χειρόγραφο που κάποιοι κρατούσαν, και μετέφεραν από κληρονόμο σε κληρονόμο. Ποτέ κανείς δεν ομολόγησε πως έχει δει το κείμενο και ποτέ κανείς δεν γνώρισε κανέναν που να ομολόγησε πως το έχει δει. Αλλά η φήμη συνέχιζε να υπάρχει και να ακούγεται με την λίγο μυθική έννοια που έχουν όλα τα ζητήματα που έχουν κατά βάθος και πολύ συνομωσία μέσα τους.

Σήμερα πια, κρατάμε στα χέρια μας ένα μεγάλο μέρος αυτών των επιστολών ύστερα από ένα πακέτο που έλαβε ο καθηγητής της Ρωμαϊκής Ιστορίας του πανεπιστημίου του Cambridge με αποστολέα μια άγνωστη διεύθυνση και γραμματόσημα από την Βενεζουέλά. Η εγκυρότητα των επιστολών φάνηκε σιγά σιγά ύστερα από τις επισταμένες έρευνες του καθηγητή Johnathan Aslix και οι επιστολές παρουσιάστηκαν σε διεθνή συνέντευξη τύπου πριν από έξι μήνες στο Λονδίνο. Η δημοσίευση των κειμένων που γίνεται αυτή τη στιγμή από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις του Cambridge προκαλεί το ζήλο όλων των εκδοτικών οίκων προκαλώντας με την σημασία των κειμένων και με την βαρύτητα της νέας δημοσίευσης μια γενική ταραχή στον χώρο της αρχαίας φιλολογίας.

H συνεχεια εδώ…

Advertisements

~ από basileios στο Ιανουαρίου 17, 2008.

4 Σχόλια to “Ad Seneca Epistulae”

  1. ΟΚ. Πραγματικά μια υπέροχη ανακάλυψη! Σε ευχαριστώ που μας ενημέρωσες!! 🙂

  2. […] πρίγκιπα, έπιασα – κατόπιν υπενθύμισης του Βασίλη/Ficciones – να διαβάζω την ηθική πραγματεία Για μια ευτυχισμένη […]

  3. Αγαπητέ Βασίλη, θέλω με χαρά να σε ενημερώνω ότι η τελική έκδοση των Epistulae ad Seneca του Λουκίλιου ολοκληρώθηκε. Την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβαν από κοινού ο κλασικιστής Robert.E. Fraud με τον καθηγητή Johnathan Aslix. Παρεμπιπτόντως, ο Aslix παρέλαβε πράγματι τις επιστολές σε ανώνυμο δέμα, προερχόμενο όμως όχι από την Βενεζουέλα, όπως έγραψες, αλλά από τη γειτονική Κολομβία (Μπογκοτά συγκεκριμένα). Η παρουσίαση της έκδοσης συνέπεσε με την έναρξη συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν τα Πανεπιστήμια Cambridge και Oxford αφιερωμένο στον Σενέκα και γιορτάστηκε με παραδοσιακές λεμβοδρομίες. Ο φιλολογικός κόσμος ήδη παραληρεί: έκρηξη δημοσιεύσεων αναμένεται στα φιλολογικά περιοδικά, ετοιμάζονται νέες μελέτες σε ποικίλα πεδία (φιλοσοφικές,κοινωνιολογικές, ιστορικές), οι προτάσεις για σχετικές διατριβές πολλαπλασιάστηκαν, ενώ ήδη συζητείται η θέσπιση νέων πανεπιστημιακών εδρών στα κλασικά τμήματα των μεγαλύτερων πανεπιστημίων. Η γενική εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο φιλολογικό εύρημα των τελευταίων δεκαετιών, μετά την ανακάλυψη της αυτοβιογραφίας του Ζήνωνα από τον Γάλλο καθηγητή Louis Spectre το 1963.
    🙂

  4. I stand corrected 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: