Πιερ Μενάρ, Συγγραφέας των Principia (WIP)

Στην αναζήτησή μου για θέμα για το επόμενο βιβλίο σκεφτόμουν εδω και λίγο καιρό να γράψω μια Biographers Tale. Αν και δεν είμαι λάτρης της βιογραφίας σαν αναγνωστικό είδος η ιδέα ενός βιογράφου που σκεπάζεται από το πρόσωπο της βιογραφίας του μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και άξια προς εξερεύνηση.

Σκέφτηκα από την άλλη τον Richard Westfall τον βιογράφο του Isaac Newton που πέρασε κάπου 25 χρόνια από την ζωή του γράφωντας το Never at Rest καλύπτωντας εντελώς την επιστημoνική και προσωπική ζωή του με την μεγαλοφυία αυτή του Νεύτωνα και φαντάστηκα πως ο Westfall ήταν αναγκασμένος μέσα στον 20ο αιώνα να ζήσει την επιστημονική επανάσταση που συντελέστηκε στον 17ο. Ψυχολογικά, ψυχικά και επιστημονικά αυτό όχι μόνο δεν είναι εύκολο μα φαντάζει σαν καταστροφική στιγμή για την επιστημονική – τουλάχιστον – sanity του βιογράφου. Κάπως έτσι θα ήθελα να ήταν το πρόσωπο του βιβλίου και η ιστορία που θα σχετίζονταν με αυτό.

Σε αυτή την φάση θυμήθηκα τον Borges και το αγαπημένο μου από τα διηγήματα των Ficciones το Πιερ Μεναρ, Συγγραφέας του Δον Κιχώτη όπου ένας ποιητής του 20ου αιώνα προσπαθεί να μετα-γράψει τον Δον Κιχώτη ακριβώς όπως τον είχε γράχει στον 17ο ο Cervantes. H ιστορία του Borges θέτει ‘μεταμοντέρνα’ ερωτήματα που αφορούν τόσο στην σχετικότητα των ανθρωπίνων ιδεών όσο και στην ενδελεχή αδυναμία των μεταφράσεων. Όλα έδειχναν το ιδανικό πλαίσιο για μια αντλίστοιχη ιστορία που να αφορά την επιστήμη…

Εδώ και τρεις εβδομάδες προσπαθώ με την σειρά μου να μεταγράψω τον Πιερ Μεναρ σαν ένα ιδεολογικό πάζλ μεταφέρωντας τον ήρωα από συγγραφέα του Δον Κιχώτη σε συγγραφέα των Principia του Νεύτωνα. Το εγχείρημα έχει πολλές δυσκολίες μια που προσπαθώ να κρατήσω τόσ την δομή όσο και την γλώσσα του Borges μεταβάλλωντας μόνο το ιδεολογικό πλαίσιο του διηγήματος. Είναι εντυπωσιακό πως υπό το νεό πλαίσιο αυτό η έννοια της ‘επιστημονικής επανάστασης του 17ου αιώνα μέσα στον 20ο’ φαντάζει τόσο πιο ταιριασμένη στην πραγματικότητα μα στερεί από την ιστορία του Borges μια μαγεία μοναδική.

Σκέφτομαι όμως πως τελικά σε ένα τέτοιο θέμα όπως του ‘Πιερ Μεναρ, συγγραφέας του Δον Κιχώτη’ ταιριάζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο μια δικιά του μετα-γραφή.

Συνεχίζεται…

~ από basileios στο 28 Ιανουαρίου, 2008.

2 Σχόλια to “Πιερ Μενάρ, Συγγραφέας των Principia (WIP)”

  1. Φοβερό! Μόλις χθες το βράδυ σκεφτόμουν ένα δοκίμιο για τον Πιερ Μενάρ, το οποίο να μην επικεντρώνεται στον Δον Κιχώτη, αλλά να εξετάζει το υπόλοιπο, άδικα υποτιμημένο, έργο του.

    Μετά τον Λουκίλιο ο Μενάρ… Ανυπομονώ.

    Ξέρω ότι κυκλοφορούν δύο βιβλία του Richard Holmes (βιογράφου των άγγλων ρομαντικών ποιητών), στα οποία περιγράφει τις περιπέτειές του ως βιογράφου και την επίδραση που έχει η επί μακρόν αφοσίωση στον βιογραφούμενο. «Footsteps: Adventures of a Romantic Biographer» και «Sidetracks».

  2. αν δεν το έχεις διαβάσει να σου προτεινω και το The Biographers Tale της αγαπημένης μου AS Byatt.

    μια υποσημείωση μόνο: μετα-γράφω τον Μεναρ στα αγγλικά και όχι στα ελληνικα. Θα ητανε καλύτερη άσκηση να το έκανα στα ισπανικα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: