To Αντίθετο Μιας Μεγάλης Αλήθειας

Παρόλο που η Τυχαία Είσοδος να είναι στον δρόμο για τα βιβλιοπωλεία, ίσως φανεί παράξενο το ότι η προσμονή η αγωνία και το άγχος μου γι’ αυτήν την έκδοση ήταν μάλλον περιορισμένες, παρόλο που πρόκειται για ένα πρώτο βιβλίο. Οι λόγοι γι’ αυτήν την μετρημένη έκρηξη συναισθημάτων είναι αρκετοί, μα νομίζω ο κυριώτερος ήταν το ‘προτζεκτ’ του καλοκαιριού, το νέο βιβλίο, στο οποίο είχα βάλει deadline στον εαυτό μου για το πρώτο draft το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Εντυπωσίασα τον εαυτό μου να πω την αλήθεια που χτες βράδυ κατάφερα να βάλω την τελευταία πρόταση στο πρώτο draft και να εχω σε μια ολοκληρωμένη μορφή το Αντίθετο Μιας Μεγάλης Αλήθειας. Δεν έχει σημασία αν χρειαστεί να περάσει άλλα πέντε drafts – τόσα πέρασε η Τυχαία Είσοδος – ούτε αν χρειαστεί να περάσουν άλλοι έξι ή δώδεκα μήνες ως να είναι εντελώς έτοιμο. Σημασία έχει πως είναι πλέον ολοκληρωμένο σαν δομή και πλοκή σε έναν ικανοποιητικό για μένα βαθμό.

Τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά στο Αντίθετο Μιας Μεγάλης Αλήθειας σε σχέση με την Τυχαία Είσοδο. Κατ’ αρχάς πολλοί περισσότεροι άνθρωποι γνώριζαν πως γράφω και συζήτησα την εξέλιξη του βιβλίου σε πολλά σημεία του με πολλούς φίλους που με βοήθησαν να ξεδιαλύνω πράγματα στο μυαλό μου. Στην Τυχαία Είσοδο, i was flying totally solo. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή όχι μα στην πορεία της ανάπτυξης του βιβλίου αυτό το απλό άδειασμα των ιδεών ήταν για μένα ευεργετικό.

Απ’ την άλλη πλευρά η σχέση ιδέας, σκέψης/επεξεργασίας, έρευνας και γραψίματος σε αυτό το βιβλίο ήταν πολύ πιο ομαλή από ότι στην Τυχαία Είσοδο (παρόλο που είναι κατά πολύ μεγαλύτερό του σε μέγεθος αφού έφτασε τις 90.000 λέξεις) όπου προσπάθησα σε κάποια σημεία να μπλέξω την πραγματικότητα με την φαντασία με τέτοιο τρόπο ώστε η πραγματικότητα να είναι απόλυτα… πραγματική. Σήμερα ξέρω και καταλαβαίνω πως η μεθοδολογία μου εκεί ήταν λανθασμένη και πως έπρεπε να αφήσω την διήγηση να παρασύρει την πραγματικότητα και όχι το αντίθετο.

Το τρίτο και μάλλον σημαντικότερο θέμα αφορά στο πως αισθάνομαι σήμερα που τελείωσε πια το πρώτο draft σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο draft της Τυχαίας Είσόδου. Είναι μάλλον περίεργο πως δεν νιώθω σήμερα παρά την ελάχιστη ευχαρίστηση γι’ αυτό το τέλος, και με έναν μυστήριο τρόπο πολύ λιγότερη ευχαρίστηση και ικανοποίηση από εκείνη που ένιωθα κατά την πορεία του γραψίματος τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Το ακόμη πιο περίεργο γεγονός είναι πως ξεκίνησα ήδη να μαζεύω κομμάτια που – για πολλούς λόγους – δεν κατάφερα να βάλω μέσα στο βιβλίο προσπαθώντας να τα οργανώσω σε κάτι καινούριο, ένα επόμενο κείμενο. Ίσως έχω απλώς παρασυρθεί από την ροή του γραψίματος και σίγουρα δεν έχω συνειδητοποιήσει καλά καλά πως τελείωσε.

Για τους περίεργους, ο τίτλος είναι από το εξής απόφθεγμα του Niels Bohr: Το αντίθετο μιας τετριμμένης αλήθειας είναι ένα ψέμμα. Το αντίθετο μιας μεγάλης αλήθειας είναι μια άλλη μεγάλη αληθεια. Δεν είναι όμως η ώρα να πω τίποτε άλλο για το περιεχόμενό του. Με απότομο τρόπο παίρνει προτεραιότητα στον νου μου πάλι η Τυχαία Είσοδος. Καιρός να ξεκινήσω να αγωνιώ ενεργητικά γι’ αυτήν.

~ από basileios στο 30 Σεπτεμβρίου, 2008.

2 Σχόλια to “To Αντίθετο Μιας Μεγάλης Αλήθειας”

  1. Είχα καιρό να μπω στο μπλογκ σου και σήμερα που ξαναμπήκα χάρηκα πολύ μαθαίνοντας ότι έχεις γράψει βιβλίο! Και χάρηκα ακόμη περισσότερο που ετοιμάζεις και το δεύτερο. Πραγματικά, εσάς τους bloggers σας αισθάνομαι κάτι παραπάνω από γνωστούς και το Νοέμβρη θα είμαι από τους πρώτους που θα το αγοράσουν! Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο!

  2. ευχαριστω πολύ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: