Το γαμήλιο δώρο του Duchamp

Γαμηλιο δωρο

Διαβάζωντας το 2666 του Bolano έπεσα πάνω στο γαμήλιο δώρο που έκανε από το Buenos Ayres το 1918 ο Marcel Duchamp στην αδερφή του. Το δώρο ήταν μια σειρά από οδηγίες για να κρεμάσει στο μπαλκόνι της ένα βιβλίο γεωμετρίας απόλυτα εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και να αφήσει την βροχή, τον αέρα και τον ήλιο να ‘επιλέγει’ κάθε μέρα τα δικά του προβλήματα, να τα σκίζει, να τα αφαιρέι από τον πυρήνα του βιβλίου που σιγά σιγά θα μικραίνει μέχρι την τελική του εξαφάνιση.

Από το γαμήλιο αυτό δώρο έχει επιζήσει μονάχα η πλαϊνή φωτογραφία.

Μπορεί ο Broch να αισθανόταν την τέχνη τόσο ‘ασήμαντη’ μπροστά στην εποχή της γνώσης μα φαίνεται πως ο Duchamp είχε μια ευρύτερη αντίληψη του παροδικού της ανθρώπινης δημιουργίας, είτε πρόκειται για γνώση είτε για τέχνη, που στην παρούσα περίπτωση βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη της ιδιοφυΐας του Duchamp.

~ από basileios στο Νοέμβριος 20, 2008.

Ένα Σχόλιο to “Το γαμήλιο δώρο του Duchamp”

  1. […] Πάνω από 40.000 χιλιόμετρα έχουμε κάνει μαζί. Πάνω από έντεκα αναγνώσεις (έχω χάσει΄πλέον τον λογαριασμό για το πόσες είναι). Πάνω από χαρές και πάνω από απύθμενες λύπες. Σημαδεμένο και ταλαιπωρημένο, το βιβλίο που μου άλλαξε τον κόσμο, την σκέψη και την ίδια την ζωή ίσως, το πιο σημαντικό αντίτυπο της βιβλιοθήκης μου ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί πριν διαλυθεί σαν το βιβλίο μαθηματικών του Duchamp. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: