Charles Darwin

Η εξελικτική θεωρία αποτέλεσε την τελευταία μηχανιστική επιστημονική επανάσταση, και κατά πάσα πιθανότητα την μόνη μηχανιστική θεωρία που θα απομείνει στις επόμενες γενιές. Το πρόσωπο του Δαρβίνου κάτω από αυτό το πρίσμα εμφανίζεται σαν το σταθερότερο και – ίσως – σημαντικότερο υπόδειγμα επιστήμονα όλων των εποχών.

Σήμερα, 200 χρόνια από την γέννηση του Charles Darwin και ο ένας στους δύο Έλληνες φαίνεται να μην πιστεύει στην εξελικτική θεωρία. Το ερώτημα φυσικά είναι τι δουλειά έχει η λέξη «πίστη» να συνδέεται με μια επιστημονική θεωρία; Το τι ‘πιστεύει’ ο μέσος άνθρωπος για την βιολογία, την θεωρία της σχετικότητας ή τους κατοίκους του Άρη, λίγο έχει να κάνει με την πραγματικότητα φυσικά, και με το αποδεκτό παράδειγμα της επιστημονικής κοινότητας. Τα προβλήματα όμως ξεκινούν όταν – όπως στις ΗΠΑ – η ‘πίστη’ του κοινού ανθρώπου, η συλλογική επιστημονική συνείδηση (my ass!), αρχίζει να επηρεάζει την επιστημονική κοινότητα ασκώντας πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Ίσως θα έπρεπε να αντιστεκόμαστε σε αυτήν την ‘πίστη’ της οπισθοδρόμησης με πιο έντονους τρόπους και να μην την θεωρούμε ένα αστείο που δεν μας αφορά.

Μπορεί πάντως να λένε συνήθως ‘τα εκατό πρώτα χρόνια είναι δύσκολα’ μα 150 χρόνια μετά την Καταγωγή των Ειδών οι δυσκολίες συνεχίζονται.

Advertisement

~ από basileios στο 12 Φεβρουαρίου, 2009.

3 Σχόλια to “Charles Darwin”

  1. Πάντως απ όσα γνωρίζω η Δαρβινική θεωρία δεν είναι αποδεκτή από όλη την επιστημονική κοινότητα.
    Υπάρχουν διάφορες επιστημονικές εκδοχές, τις οποίες για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω.

  2. δεν ισχύει ακριβώς αυτό. Το core structure της θεωριας της εξέλιξης που είναι και στην ουσία το Δαρβινικό παράδειγμα είναι αποδεκτό (δηλαδή η φυσική επιλογή σαν παράγοντας εξέλιξης (θετικής ή αρνητικής) για έναν οργανισμό). Από κει και πέρα υπάρχουν ένα σωρό διαφοροποιήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η εξέλιξη αυτή λειτουργεί (π.χ. η θεωρία των punctuated equlibria που αν δεν κάνω λάθος είναι η πλεον αποδεκτή).

  3. […] https://ficciones.wordpress.com/2009/02/ … es-darwin/ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: