‘Matigari’, Ngũgĩ wa Thiongʼo

Ποιός είναι ο Matigari; Είναι άνθρωπος; Είναι θεός; Είναι η ενσάρκωση της Δευτέρας Παρουσίας; Είναι η ελπίδα;

Αυτή φαινομενικά απλοϊκή ιστορία προσπαθεί να εκφράσει με απλή γλώσσα και με απλή λογική τα αισθήματα μιας ολόκληρης ηπείρου που χρειαζόταν και χρειάζεται (ίσως ακόμη περισσότερο σήμερα που προστέθηκε στα προβλήματά της το AIDS) την ελπίδα και την αίσθηση πως ένας άνθρωπός και μόνο, ένας ‘ήρωας’ μπορεί να κάνει την διαφορά.

Όμως ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου μας προειδοποιεί: η ιστορία δεν έχει τόπο. Μπορεί να συμβαίνει οπουδήποτε. Επίσης η ιστορία δεν έχει χρόνο. Μπορεί να συμβαίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Και τέλος η ιστορία δεν έχει χρονική κλίμακα. Μπορεί να χρειαστεί τον οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο για να συμβεί.

Αυτές όμως οι προειδοποιήσεις αναιρούν την ‘απλοϊκότητα’ της ιστορίας και εισάγει στην ανάγνωση ένα επίπεδο ερμηνείας εντελώς διαφορετικό. Για παράδειγμα σε πολλούς ίσως θυμίζει το πλαίσιο στο οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Ποιος είναι ο Matigari; Για μένα είναι απλώς ή έκφραση του ‘αρχαίου θυμού’.

~ από basileios στο 3 Μαρτίου, 2009.

3 Σχόλια to “‘Matigari’, Ngũgĩ wa Thiongʼo”

  1. Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που ανήκει στην σειρά αναγνώσεων αφρικανικής λογοτεχνίας που θα γίνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009. Έπονται αρκετά ακόμη. Το δείγμα φυσικά δεν πρόκειται να είναι πλήρες, αλλά όποιος ενδιαφέρεται να του προτείνω εκτός από τις δικές μου αναγνώσεις άλλους συγγραφείς και βιβλία, πολύ ευχαρίστως να του δώσω μια μικρή λίστα.

  2. […] Apart’, Chinua Achebe Δεν υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ του Matigari και του Things Fall Apart. Ούτε λογοτεχνικά, ούτε εννοιολογικά […]

  3. […] να αισθάνομαι σαν αποικιοκράτης διαβάζωντας το Matigari, ή το Things Fall apart, βιβλία που η οπτική τους γωνία είναι […]

Σχολιάστε