‘Σναφ’, Ελένη Γιαννακάκη

Το βιβλίο που στριφογυρίζει περισσότερο μέσα στις σελίδες του Σναφ, είναι το Lord of the Flies του William Golding, ίσως γιατί η έννοια του έμφυτου κτήνους των ανθρώπινων κοινωνιών εμφανίζεται και εξαφανίζεται κατά κύματα μέσα στο Σναφ, με χαρακτηριστικούς τρόπους που δεν επιτρέπουν στον αναγνώστη να αισθανθεί συμπάθεια για κανένα από τα πρόσωπα και τους χαρακτήρες. Το βιβλίο όμως που μου έλλειψε περισσότερο διαβάζοντας το Σναφ – τόσο σαν ιδέα, όσο και σαν αναφορική παρουσία – ήταν το ‘Εγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέβσκυ, και ομολογώ πως έψαχνα ψήγματά του μέσα στο βιβλίο μόνο και μόνο για να νιώσω κάποιου είδους λύπηση για τους ήρωες του βιβλίου, μια που τελικά ούτε και αυτό δεν κατάφερα να αισθανθώ…

Το Σναφ δεν είναι μια απλή ιστορία, αν και η πλοκή του δεν είναι τελικά πολύπλοκη. Και δεν είναι απλή ιστρία γιατί η έμφαση δεν δίνεται από την συγγραφέα στην πλοκή αλλά σε όλα όσα την πλαισιώνουν, την οδηγούν, την ορίζουν. Και οι λεπτομέρειες μπορεί πολλές φορές να νομίζεις πως είναι άχρηστες όμως στηρίζουν ψήγματα του χαρακτήρα των προσώπων που απλώνονται σε όλο το βιβλίο σαν πλοκάμια ενός πολύποδα.

Ο φίλος Λευτέρης που μου πρότεινει το βιβλίο μου το όρισε σαν ένα βιβλίο που θα μπορούσε να σταθεί άνετα στην λίστα των βραβείων Μπούκερ. Δεν ξέρω αν έχει δίκαιο ή όχι. Προσωπικά είχα διάφορα (μικρο)θεματάκια με τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε το βιβλίο – και δεν μου άρεσε καθόλου ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε (το βιογραφικο) – και δυστυχως λογω των λίγων βιβλίων στα ελληνικά που διαβάζω δεν μπόρεσα να μη το συγκρίνω με το ‘Μέσα σ’ ένα κορίτσι σαν και σένα‘ το οποίο το βρήκα πολύ καλύτερα. Δεν αρνούμαι όμως πως είναι ένα βιβλίο που χαίρομαι που διάβασα και που χαίρομαι που ανήκει σε ελληνίδα συγγραφέα – και γι αυτό αξίζει να γράψω εδώ γι αυτό. Σίγουρα θέλω να διαβάσω περισσότερα από την Γιαννακάκη.

~ από basileios στο 2 Αυγούστου, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: