‘Φακός στο Στόμα’, Χρήστος Χρυσόπουλος

Ένα χαρακητηριστικό που έχουν οι συγγραφείς όταν βρίσκονται σε φάση ‘έρευνας’ είναι να μπορούν να περιορίζουν κάποια από τις αισθήσεις τους δίνοντας έμφαση σε κάποια άλλη προσπαθώντας να πάρουν μια εντελώς διαφορετική άποψη για τον γύρω κόσμο από ό,τι θα μπορούσαν με τον συνηθισμένο τρόπο. Είναι κι αυτό τμήμα της προσπάθειας του συγγραφέα να πάψει να νιώθει ‘τουρίστας’ στην εξέλιξη των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω του και που – πολλές φορές – μπορεί να μην τον αγγίζουν καν.

Ο διαβάτης-συγγραφέας του ‘Φακού στο Στόμα’ (θέση η οποία δεν είναι φυσικά η συνηθισμένη ενός φακού) γονατίζει στο πεζοδρόμιο σε κάποια στιγμή, και κουλουριάζεται στο δρόμο, προσπαθώντας να βρει τον ‘επιφάνεια’ της πόλης μέσα απ’ την στάση αυτή, οικειοποιώντας έναν δημόσιο χώρο με μια τελετουργία που έχει απο μόνη της σημασία τόσο για τον ίδιο όσο και για την πόλη που τον περιβάλει.

Το βιβλίο υποτιτλίζεται ‘Ένα Χρονικό για την Αθήνα’ μα το βρίσκω τόσο λανθασμένο να περιορίσεις την οπτική του βιβλίου στην Αθήνα του σήμερα. Ο ‘Φακός στο Στόμα’ είναι ένα χρονικό που έχει θέση στις cardboard cities ανά το κόσμο – η συζήτηση με τον άστεγο Α. ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με δικιά μου εμπειρία με άστεγο στο Λονδίνο πριν 15 χρόνια – και για μένα ήταν το κατάλληλο βιβλίο για να συνεχίσει την ανάγνωση του The Royal Family του Vollmann – όπου το θέμα του είναι εξαιρετικά γειτονικό.

Όχι, το βιβλίο ΔΕΝ είναι μια βόλτα στην Αθήνα. Είναι, ακριβώς όπως οι περίπατοι του Sebald στο Rings of Saturn, μια ευκαιρία για τον συγγραφέα να μιλήσει για τον εαυτό του και για το σήμερα, να μιλήσει για την ζούγκλα της αστικής τσιμεντούπολης που μας περιβάλει, και να αγγίξει με άλλο τρόπο όσα περνούν πλάι μας καθημερινά χωρίς να τα προσέχουμε – ή προσπαθώντας να μην τα προσέχουμε. Κι ο Χρήστος Χρυσόπουλος το κάνει αυτό με έναν τρόπο 100% αυθεντικό.

~ από basileios στο 6 Μαρτίου, 2012.

Ένα Σχόλιο to “‘Φακός στο Στόμα’, Χρήστος Χρυσόπουλος”

  1. Σωστός !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: