«Βιογραφικό Σημείωμα»

Θέλησα να γράψω ένα τέτοιο αφήγημα, τόσο διαφορετικό από όλα τα κείμενα που έχω γράψει ως τώρα, για πολλούς λόγους. Ίσως ο σημαντικότερος είναι πως η ελληνική κρίση, που imho λανθασμένα ονομάζεται οικονομική, όχι μόνο είναι απούσα ως ουσία από την νεοελληνική λογοτεχνία, αλλά και είναι μάλλον απόντα τα παρακλάδια και οι ρίζες της που φτάνουν ως την δεκαετία του εβδομήντα (με εξαιρέσεις ίσως την ‘Βιοτεχνία Υαλικών’ του Κουμανταρέα, το ‘Εις το βάθος της εικόνας’ της Δούκα (που μου τα γνώρισε ο Λευτέρης Καλοσπύρος) και το ‘Λεπτομέρειες για το Τελος του Κόσμου’ του Αρανίτση.

Η ‘άσκηση’ αυτή του αφηγήματος με έβαλε εδώ και κάποιους μήνες σε ένα ταξίδι μέσα στις προηγούμενες πέντε δεκαετίες που ευχαριστήθηκα πολύ. Ίσως πρόκειται για το κείμενο που ‘γλέντησα’ περισσότερο απ’ όλα γράφοντάς το, παρόλο που οι θύμησες από εκείνη την εποχή δεν ήτανε – για μένα ειδικά – ιδιαίτερα καλές. Το αποτέλεσμα, ένα long short story (έφτασε στις 27000 λέξεις χωρίς να το καταλάβω) δεν έχει σκοπό την στοχοποίηση, ούτε καν την δηκτική ανάλυση. Έχει σαν σκοπό την ανάμνηση συμπεριφορών που μόλις πριν λίγο καιρό μας φαινόταν απόλυτα φυσιολογικές, και που όλοι μας τις ανεχόμασταν με τρόπο χαλαρό. Η ανοχή τους είναι η ενοχή μας.

Γιατί όμως free download και όχι κάποια πιο φορμάλ έκδοση; Το σκέφτηκα πολύ πριν το αποφασίσω να το αφήσω έτσι, παρόλο που για μένα όπως είπα ήταν ‘άσκηση’. Καταρχάς η πώλήση 1000-200 αντιτύπων του βιβλίου δεν θα με έκανε πλούσιο, δεν θα με έκανε να πάψω να δουλεύω στην πρωινή δουλειά μου, δεν θα άλλαζε τίποτε στην καθημερινότητά μου. Κατά δεύτερον με την κρίση στον μέσο αναγνώστη δεν περισσεύουν ακόμα και τα 10 ευρώ που κοστίζει ένα τέτοιο βιβλίο – που θα το διαβάσει μάλιστα και μεσα σε 2-3 μέρες. Τρίτος, και ίσως τελικά σπουδαιότερος λόγος όπως αποδεικνύεται, είναι η αμεσότητα της επικοινωνίας. Το αφήγημα μέσα σε 2 ημέρες έκανε 400 download (και ελπίζω να έχει τις ίδιες αναγνώσεις) και τα σχόλια που έλαβα από γνωστούς και άγνωστους μέσα σ’ αυτό το διάστημα ήταν άκρως τονωτικά για μένα.

Το αφήγημα μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: http://www.facebook.com/biobfd. Κατεβάστε το, μοιραστείτε το, συζητήστε το. Καλή ανάγνωση.

~ από basileios στο 11 Ιουλίου, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: