‘Enderby’, Anthony Burgess

(Αφορά και στα τέσσερα βιβλία του Enderby: Inside Endeby, Endeby Outside, The Clockwork Testament και Enderby’s Dark Lady μια που δε θέλω να τα ξεχωρίσω).

Ο Enderby είναι ένα alter ego του τεράστιου Anthony Burgess και προϊόν ουσιαστικά της ιατρικής γνωμάτευσης που άφηνε λίγους μοναχά μήνες ζωής στον συγγραφέα. Ένα alter ego μέσ από το οποίο ο Burgess αποφασίζει να μιλήσει με ειλικρίνεια για τον εαυτό του και την τέχνη του ανασύρωντας έναν ‘ξινό’ άντρα ο οποίος δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει ούτε μια από τις καταστάσεις που εκελίοσονται γύρω του. Όλα όσα συμβαίνουν στον Endedby είναι στραβά, όλα πάνε κατά διαόλου, και όλα εξελίσσονται με τρόπους απρόσμενους. Nothing ever goes according του πλαν στο Σύμπαν του Enderby, αλλά τελικά έτσι είναι το σύμπαν των περισσοτέρων ανθρώπων, απλά η κοινωνία της ευκολίας και της convenience των τελευταίων 30 χρόνων του δυτικού ανθρώπου σκέπασε αυτήν την αλήθεια με ένα πέπλο πίσω απ΄το οποίο έχει ξεκινήσει και πάλι να εμφανίζεται η σκληρή πραγματικότητα.

Το χιούμορ του Burgess συνδέεται με την έλλειψη χιούμορ του Enderby μ’ έναν περίεργο τρόπο, ενώ με αντίστοιχο τρόπο η τέχνη και η τεχνική του Burgess συνδέονται με την αντίστοιχη του Enderby και η αλήθεια είναι πως πολλές φορές δεν μπορείς σαν αναγνώστης να διακρίνεις το όριο τής σάτιρας και ούτε καν το όριο της παρωδίας. Τα ποιήματα του Enderby με τα οποία είναι διάσπαρτα και τα τέσσερα βιβλία τι είναι ακριβώς; Είναι κακά ποιήματα; είναι παρωδίες; είναι ποιήματα για τα οποία ο ίδιος ο Burgess θα ήταν περήφανος; Η απάντηση δεν υπάρχει φυσικά, its in the eye of the reader…

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι – που επανέρχεται και στα τέσσερα βιβλία – είναι αυτό που αφορά στην έμπνευση του καλλιτέχνη. Ο Enderby ξεκινά σαν ποιητής που γραφει ποιήματα μόνο μες στην τουαλέτα του σπιτιού του (!!!) και χάνει (και ξαναβρίσκει) αρκετές φορές την έμπνευσή του μες σ’ αυτήν την διήγηση. Η αλήθεια είναι πως από έναν πολυγραφότατο συγγραφέα σαν τον Burgess δε θα περίμενες μια τόσο έντονη ανάλυση/μελέτη της συγγραφικής έμπνευσης, μα τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται σ’ έναν συγγραφέα τελικά.

Ο Enderby είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα φωνή του Burgess. Δεν είναι αρεστός ούτε για μια στιγμή στην ανάγνωση αυτή, όπως και η στρυφνή φιγούρα του Burgess δεν μπορεί να είναι αρεστή εύκολα. Είναι όμως ένα πρόσωπο με άποψη που δεν φοβάται να την πει, ακόμη κι αν αυτό τον καταδικάζει. Γουστάρω!

Advertisement

~ από basileios στο 28 Μαρτίου, 2013.

Ένα Σχόλιο to “‘Enderby’, Anthony Burgess”

  1. […] τους μεγάλους ρομαντικούς ποιητές και την μουσική. Ο Enderby μπορεί μεν να γράφτηκε στην ίδια προ-θατσερική εποχή […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: