‘Η Φάρσα’, Έρση Σωτηροπούλου

 

Ομολογώ οτί το συγκεκριμένο βιβλίο με προβλημάτισε. Το ξεκίνησα και το σταμάτησα 2-3 φορές μες στους τελευταίους 12 μήνες και το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο: η αδυναμία μου να μπορέσω να βγάλω το βιβλίο από την εποχή που του διαβάζω και να το εντάξω στην εποχή που γράφτηκε.

Αυτό, θα μου πει κανείς, είναι ζήτημα σε όλα σχεδόν τα βιβλία. Γιατί το συγκεκριμένο σε προβλημάτισε τόσο;

Γιατί απλά έχω την αίσθηση ότι κάποια βιβλία είναι γραμμένα απλά σαν στήλη περιοδικού, σαν κείμενο το οποίο δε θα μπορούσε να υπάρξει έξω από την εποχή του, και που αδυνατούν να βάλουν στηρίγματα σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο (ενοιολογικό, γλωσσικό, φιλοσοφικό, whatever) που να μπορέσουν να τα κρατήσουν σε ένα κοντινό ή μακρινό μέλλον. Και τα στηρίγματα αυτά χρειάζονται κάποιο δέσιμο με ένα ιστορικό ή ιδεολογικό πυλώνα ώστε να μπορέσουν να μείνουν εκεί και να μην εξαφανιστουν και τα ίδια στο παρελθόν. Η λογοτεχνική παραγωγή της μεταπολίτευσης ίσως να μην είχε ακριβώς αυτή την ιδεολογική ή ιστορική δύναμη να κρατήσει αυτήν την αίσθηση του διαχρονικού – και γι’ αυτό και κάποιοι από τους συγγραφείς ασχολήθηκαν με το παρελθόν, την χούντα, τον εμφύλιο κλπ. για να δέσουν την γραφή τους (με εξαίρεση τις Λεπτομέρειες για το Τέλος του Κόσμου του Αρανίτση).

[Παρένθεση. Η σημερινή γενιά που θέλει, που είναι αναγκασμένη, να γράψει για την κρίση ίσως έχει καλύτερο μέλλον από πλευράς διαχρονικότητας φτάνει (κατά την γνώμη μου) να μην προσπαθήσει να γράψει «ιστορικό» μυθιστόρημα την στιγμή που η ιστορία εξελίσσεται. Η συναισθηματική φόρτιση δεν βοηθάει σ’ αυτές περιπτώσεις…]

Η ουσία είναι πως 31 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση και 37 μετά την στιγμή που γράφτηκε η Φάρσα με άφησε ελαφρώς αδιάφορο.

~ από basileios στο Σεπτεμβρίου 13, 2013.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: