‘Κοπέλα που σε λένε Φίνι’, Δημήτρης Μαμαλούκας

Ομολογώ βρίσκομαι σε δύσκολη θέση για δυο λόγους μ’ αυτό το βιβλίο. Ο πρώτος είναι ότι έχω την χαρά  ο Μαμαλούκας να είναι φίλος και μπορεί ό,τι γράψω εδώ να θεωρηθεί χαριστικό/υπερβολικό. Ο δεύτερος είναι το ότι η θέση του βιβλίου αυτήν την στιγμή είναι πραγματικά κάτι που με εξοργίζει.

Το ‘Κοπέλα που σε λένε Φίνι’ είναι ένα σπάνιο βιβλίο. Είναι ώριμο, είναι έξω από τα ελληνικά δεδομένα της συνεχούς αναμάσησης των ίδιων θεμάτων, είναι βιβλίο στο οποίο ο συγγραφέας έχει πραγματικά χρησιμοποιήσει την φαντασία του, και κυρίως είναι ένα βιβλίο το οποίο με ευκολία θα μπορούσε να σταθεί σε πολλά ράφια σε οποιοδήποτε χώρα τους εξωτερικού και να γράφονται γι’ αυτό διθυραμβικές κριτικές σε οποιοδήποτε παγκόσμιο έντυπο. Αντι γι΄αυτό το βιβλίο βρίσκεται με δυσκολία ακόμη και στην Ελλάδα…

Το ‘΄Κοπέλα που σε λένε Φίνι΄ είναι ένα κράμα που σε μέρη του θυμίζει το The Road του Μακάρθι, σε συνδυασμό με την Πείνα της Χέρτα Μίλλερ, αλλά και με ψήγματα από κάτι που θα θύμιζε θρίλερ του Στηβεν Κινγκ. Και παρόλο που τα τρία αυτά μεγαθήρια φαντάζουν ασύνδετα ο Μαμαλούκας κατάφερε να τα ενώσει πολύ οργανικά μέσα 200 περίπου σελίδες, κι αυτό από μόνο του είναι κατόρθωμα από τα λίγα το οποίο και εκτιμώ και ζηλεύω.

Επίσης ζηλεύω το ότι ο Μαμαλούκας επέλεξε να είναι εξαιρετικά λιτός στην περιγραφή του βιβλίου (αλλά και κατ επέκταση στο στυλιστικό των προτάσεών του – άμεση επίδραση ίσως απ΄τον Μακάρθι) χωρίς να επεξηγεί τα πάντα, αφήνοντας πολλά ερωτήματα για το background της πλοκής (και όχι μόνο) αναπάντητα, χωρίς όμως αυτή η έλλειψη να στερεί τίποτε από το βιβλίο, αλλά αντίθετα να του προσθέτει ένα πέπλο μυστηρίου από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Αυτή η λιτή ανάπτυξη και η έλλειψη ‘σάλτσας’ κάνει επίσης το βιβλίο πολύ ξεχωριστό.

Ειλικρινά χαίρομαι όχι μόνο που διάβασα την Φίνι, μα και που υπάρχει στο ελληνικό ‘οπλοστάσιο’ ένα βιβλίο σαν την Φίνι. Εύχομαι η πορεία της να πάψει να είναι περιορισμένη – αν και έχει και μια έκδοση στα Τούρκικα –  και ελπίζω να επανεκδοθεί σύντομα, γιατί πραγματικά το αξίζει.

~ από basileios στο Νοέμβριος 4, 2013.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: