‘Η Μοναδική Οικογένεια’, Λευτέρης Καλοσπύρος

Πολλές φορές διαβάζοντας το βιβλίο ενός συγγραφέα προσπαθούμε να βρούμε το αυτοβιογραφικό κομμάτι μέσα στο στόρι του, ή ανάμεσα σε όλα όσα αφήνονται να εννοηθούν ανάμεσα απ’ τις γραμμές του βιβλίου. Ειδικά για ένα πρώτο βιβλίο η άποψη είναι πως το αυτοβιογραφικό στοιχείο όχι μονάχα υπάρχει αλλά πρόκειται και για το κυρίαρχο στοιχείο στην ανάπτυξη και την δομή του κειμένου…

Μπορεί αυτού του είδους η σκέψη να είναι μια απ΄τις μεγαλύτερες παρανοήσεις που αφορούν στο έργο ενός συγγραφέα και στην διαδικασία γραφής αλλά εκτός απ΄αυτό αγνοεί με ηχηρό τρόπο την αντίστροφη διαδικασία η οποία είναι πολύ πιο φθοροποιός και πολύ πιο σημαντική στην ζωή του συγγραφέα: Το κείμενο πολλές φορές, σε ‘συνεργασία’ με την διαδικασία της γραφής ξεχύνεται από την μουτζουρωμένη κόλλα και από την οθόνη του Word στην υπόλοιπη ζωή και καθημερινότητα του συγγραφέα, πολλές φορές με τραγικά αποτελέσματα. Μπορεί αυτή η ανάδραση να συνηθίζεται συχνά να αναφέρεται για τους ηθοποιούς αλλά οι φουκαριάρηδες οι συγγραφείς – με την εξαίρεση περιπτώσεων όπως ο Dennis Potter που το τόνισε υπέρ του δέοντος σαν μια δραματική ψυχολογικά (αλλά και σωματικά) κατάσταση – φαίνεται να είναι ξεχασμένοι.

Η Μοναδική Οικογένεια όμως για μένα ήταν μια κλασική περίπτωση αυτής της δράσης-αντίδρασης μεταξύ της συγγραφής και του πραγματικού κόσμου που ξεπερνάει τα όρια της απλής περιγραφής αλλά σπρώχνει τον αναγνώστη (δηλαδή εμένα) σε ακόμη ένα παιχνίδι για την εύρεση της ανάδρασης της ίδιας της Μοναδικής Οικογένειας πάνω στον συγγραφέα.

Ο Λευτέρης είναι φίλος, και όπως έχω ξαναπεί δεν μπορώ να δω το βιβλίο ενός φίλου αντικειμενικά. Και ούτε και χρειάζεται στ’ αλήθεια να το δω αντικειμενικά.  Άλλωστε και οι εγκιβωτισμένες ιστορίες του βιβλίου σκοπό έχουν ως ένα σημείο να μην κάνουν τίποτε να φανεί αντικειμενικό και τα όρια της πραγματικότητας να φαίνεται να χάνονται πίσω απ’ τα πέπλα των κειμένων. Και αυτό από μόνο του είναι αρκετό.

 

~ από basileios στο 22 Μαΐου, 2014.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: